Prowadzanie lokalu gastronomicznego wiąże się z wieloma inwestycjami, obowiązkami i dużym nakładem pracy. Jeszcze przed startem potrzebne są różne pozwolenia, skompletowanie załogi oraz dobrej jakości wyposażenie restauracji. Gdzie warto zakupić niezbędny sprzęt gastronomiczny?
Wyposażenie restauracji
Kluczowe znaczenie w przypadku każdego lokalu ma wyposażenie restauracji. Własny biznes wymaga wielu poświęceń i oznacza różne sprawy do zrealizowania – jak skompletowanie załogi i elementów wyposażenia. Tym razem skupmy się właśnie na tym podstawowym aspekcie, jakim jest wyposażenie restauracji lub innego lokalu gastronomicznego.
W jego urządzeniu pomocny może okazać się szef kuchni, który dokładnie określi, czego potrzebuje. Warto też skorzystać ze wsparcia pracownika sklepu – a najlepiej, jeśli będzie to hurtownia gastronomiczna. Wtedy można skorzystać z fachowej pomocy i ustalić, jaki sprzęt gastronomiczny będzie niezbędny, a jaki można dokupić później, w zależności od swojego budżetu lub możliwości kredytowych.
Sklep lub hurtownia gastronomiczna
Jedni wolą samodzielnie zrobić listę tego, co niezbędne, drudzy korzystają ze wsparcia firm, które zajmują się tym profesjonalnie. Dobrym pomysłem będzie jednak sprawdzona i znana hurtownia gastronomiczna, gdyż zapewnia ona różne możliwości, np. rabaty przy dużych zakupach albo oferuje sprzęty używane czy leasing. Każdą opcję warto przedyskutować i przeanalizować aby wybrać najbardziej korzystną dla siebie.
Warto większość urządzeń skompletować w jednym miejscu, bo daje to pole do negocjacji – zwykle można otrzymać rabat i skorzystać z fachowego wsparcia profesjonalistów. Sklep lub hurtownia gastronomiczna będąca na rynku już wiele lat to najlepszy wybór na takie zakupy.
Elementy wyposażenia – co jest wymagane?
Są urządzenia must have, które w każdym lokalu będą niezbędne – jest to między innymi piec konwekcyjny, grill, płyta indukcyjna, zestaw garnków i patelni, naświetlacz do jaj, urządzenia do chłodzenia i przechowywania czy transportu.
Jednak zanim zaczniesz kupować, najpierw zaplanuj wydatki – weź pod uwagę, że wyposażenie to również meble, oświetlenie oraz drobne akcesoria. Przygotowując listę, kieruj się swoimi potrzebami – weź pod uwagę wielkość i charakter lokalu.
Postaw przede wszystkim na jakość podstawowych urządzeń – ważne, aby były wykonane z dobrej jakości materiałów, gdyż zaplecze to najważniejsze miejsce w lokalu. Od tego zależy też efektywność pracy kucharzy i jakość potraw, a co za tym idzie – zadowolenie klientów i sukces restauracji.