Spośród wszystkich gatunków owoców egzotycznych świata to właśnie mango zyskało w Polsce praktycznie największą popularność. Chętniej jadamy już tylko banany, ale i one zaczęły nam się nudzić, dlatego coraz częściej poszukujemy nowych smakowych, by zaskakiwać czymś swoje kubki smakowe. Jeżeli więc nie do końca odpowiada nam lekko cierpka pulpa marakuja, powinniśmy sięgnąć po pulpę przygotowaną właśnie z mango. Ma przepyszny, bardzo słodki smak i jest zdecydowanie uniwersalnym produktem spożywczym. Z powodzeniem urozmaicimy nią wiele domowych wypieków i potraw. Sprawimy, że staną się one nie tylko smaczniejsze i ciekawsze, ale przede wszystkim dużo zdrowsze.
W niektórych częściach świata mango nazywane jest owocem bogów i trzeba przyznać, że w tym twierdzeniu może być sporo prawdy. Doceniamy je jednak głównie za walory smakowe. Mango ma cudownie słodki smak, który potrafi dodać słodyczy wszelkim wypiekom, słodyczom i innym wyrobom. Nie jest jednak przesłodzone. Temu optymalnemu poziomowi cukrowości towarzyszy bowiem orzeźwiający aromat, który idealnie sprawdza się podczas letnich i słonecznych dni. Nikt też nie pozostanie obojętny na zapach owocu bogów. Jest on tak intensywny i tak charakterystyczny, że nie da się go z niczym porównać. Mango możemy jeść w jego czystej, zwykłej postaci, ale jeżeli znudziła nam się już taka wersja, sięgnijmy koniecznie po przygotowaną z niego pulpę. Sprawdzi się ona w naprawdę wielu zróżnicowanych daniach.
Pulpa to inaczej przecier. Przygotowuje się ją z dojrzałych, czasem wręcz przejrzałych owoców. Teoretycznie możemy to zrobić samodzielnie – wystarczy kupić większą ilość owoców mango i następnie przetrzeć je w odpowiednim urządzeniu kuchennym, ale jest to o tyle czasochłonne, że lepiej postawić na gotowe produkty. A w tym momencie nie jest specjalnie trudno dostępna. Możemy ją znaleźć w każdym większym i lepiej zaopatrzonym hipermarkecie, dlatego jeśli tylko jej poszukamy, na pewno szybko uda nam się ją kupić. A co potem? Zacznijmy ją dodawać i testować w różnych wariantach kulinarnych. Pulpą z mango możemy urozmaicić desery mrożone, lody, ciastka, ale też i zwykłe ciasta. A jeśli nam posmakuje, jedzmy ją też samą. To istne źródło wartościowych składników odżywczych.
Nie powinniśmy się ograniczać wyłącznie do jedzenia naszych polskich ukochanych owoców. Na świecie jest przecież tak wiele wspaniałych produktów, że aż szkoda byłoby ich nie wypróbować. Taka pulpa z mango powinna trafić w upodobania smakowe większości Polaków.