Mięso pod różnymi postaciami jest dodawane do wielu potraw. Część z nich wymaga, aby składnik ten był drobno zmielony. Jednak jak to zrobić w restauracjach lub innych lokalach gastronomicznych? Nic prostszego! Wystarczy tylko posiadać wilka do mielenia mięsa.
Wykorzystanie wilków do mielenia mięsa.
Wilki do mielenia zostały stworzone do drobnego rozdrabniania mięsa, szczególnie w miejscach, gdzie tę czynność wykonuje się często. Wówczas takie maszyny są w stanie znacząco skrócić czas przygotowania farszu. Również jego wyrobienie jest dokładniejsze niż w przypadku, gdyby miał to robić człowiek ręcznie. W związku z tym urządzenia te zostały polubione przez właścicieli lokali gastronomicznych, ale także sklepów. Wszędzie tam rozwiązania prezentowane tutaj będą szczególnie przydatne.
Budowa wilków do mielenia mięsa.
Tak naprawdę wilk do mielenia mięsa jest urządzeniem mechanicznym i składa się z wielu części. Jednak my skupimy się na jego najprostszej (schematycznej) budowie. Podstawą jego składową jest silnik elektryczny, który napędza wałek ślimakowy. To właśnie te dwa elementy dbają o to, aby mięso znajdujące się w gardzieli zostało przetransportowane do zespołu tnącego. W zależności od klasy maszyny, jaką wybraliście, zestaw ten może się składać z sitka i nożyka (prostsza wersja) lub sitka, nożyka oraz dodatkowego szarpaka (rozbudowana wersja). Wyżej wymienione części odpowiedzialne są za rozdrobnienie mięsa. Wszystko to włożone jest do obudowany wykonanej ze stali nierdzewnej.
Jak wcześniej wspominaliśmy, jest to uproszczona i mechaniczna budowa wilka do mielenia mięsa. Jednak do prawidłowego działania niezbędna jest między innymi płytka wykonawcza oraz odpowiednie przyciski. Pominęliśmy je tutaj, aby niepotrzebnie nie komplikować zasady działania prezentowanych rozwiązań.
Parametry opisujące wilki do mielenia mięsa.
Jest, co najmniej kilka parametrów, które opisują wilki do mielenia mięsa. Część z nim może być nie zrozumiała, nawet dla bardziej doświadczonych użytkowników. Dlatego pragniemy przedstawić, jakie właściwości odpowiadają, za co. Tak, więc zaczynamy!
- Wydajność – cecha ta wskazuje nam ile mięsa będziemy w stanie zmielić w ciągu jednej godziny.
- Źródło zasilania – dzięki tej informacji, wiemy dokładnie, jaką instalację musimy posiadać w naszym lokalu.
- Moc – w dużym skrócie parametr opisujący siłę urządzenia. Jeżeli chcemy rozdrabniać twardsze mięsiwo, warto zadbać, aby moc była jak najwyższa.
- Wymiary – długość, szerokość i wysokość pokazują nam, jakiej kubatury jest maszyna oraz ile miejsca będziemy musieli na nią zagospodarować.
- Wielkość sitka – liczba ta informuje nas o wielkości mięsa, jaka będzie po przepuszczeniu przez zakupione rozwiązanie.
Wilki do mielenia mięsa – przydatne urządzenia.
Wilki do mielenia mięsa będą przydatne wszędzie tam, gdzie przygotowuje się duże ilości tego składnika. Dlatego warto zakupić tego typu maszynę. Możecie to zrobić nawet bez wychodzenia z domu pod adresem: https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/. Znajdziecie tam bogaty asortyment rozwiązań do rozdrabniania mięsiwa. My dziękujemy za uwagę. Do zobaczenia wkrótce!